Priprema dizajna za stampu DTF

Kako pripremiti fajl za DTF štampu: Kompletan vodič

Štampanje direktno na film (DTF) razvijeno je kako bi se rešila ograničenja štampanja direktno na odeću (direct to garment – DTG), a to su kompatibilnost materijala i živopisnost boja. Popularnost je steklo oko 2000-ih godina i od tada je značajno raste iz godine u godinu.

Najveće prednosti korišćenja DTF metode za custom odeću su dugotrajnost, živopisnost i oštrina printa, kao i veliki spektar tkanina na kojima se može koristiti.

Ovaj članak će vam pružiti uvid u DTF štampanje, jasna uputstva za pripremu fajlova za štampu i uobičajene greške koje treba izbegavati.

Hajde da počnemo.

Šta je DTF štampanje? 

DTF (direktno na film) štampanje koristi vodene boje za štampanje dizajna na specijalnom PET filmu. Dizajn se zatim prenosi na odeću pomoću toplotne prese. Ova metoda daje izdržljive i živopisne dizajne na raznim tkaninama.

Evo jednog primera iz stvarnog života kako pravimo majicu sa DTF štampom po narudžbini.

Prvo se dizajn štampa na specijalnom transfer filmu sa vodenim bojama. Zatim se print na filmu premaže slojem bele boje koja služi kao vezivo za lepak u prahu.

Naš stručnjak zatim iseca film sa vašim dizajnom.

Film se zatim nanosi na odeću i stavlja pod toplotnu presu koja prenosi dizajn sa filma na majicu.

I, vaša majica je spremna!

Postoji tehnika štampanja slična DTF, a to je štampanje direktno na odeću (DTG). Koja je razlika između DTG i DTF štampanja? Evo dvominutnog videa koji objašnjava obe tehnike i daje vam pogled iza scene.

Koje su razlike između datoteka za štampu za DTG i DTF štampanje? 

Iako postoje velike razlike između obe tehnike, nema mnogo razlika između DTG i DTF datoteka za štampu. Evo nekoliko stvari koje ne bi trebalo koristiti u vašim DTF dizajnima:

 • Male tačke i uske linije jer postoji rizik da će se odlepljivati zbog male površine nanesenog lepka
 • Gradijentni prelazi od čvrstih do prozirnih ili poluprozirnih elemenata dizajna
 • Veliki printovi koji prekrivaju mnogo odeće (posebno ako je tkanina tanka) jer će osećaj biti plastičan i odeća neće moći da “diše”.

Priprema datoteka za DTF štampanje: Najbolje prakse 

Izbegavajte poluprozirne dizajne 

Poluprozirna grafika (ili elementi sa smanjenom prozirnošću) se ne prevode dobro u štampu direktno na film. Preporučujemo korišćenje čvrstih boja.

Imajte prozirne elemente u svom dizajnu 

Uključite prozirne elemente u dizajn kako biste vašem printu dali lakši osećaj. Na taj način će se manje boje i lepka naneti na odeću, stvarajući mekši rezultat u poređenju sa velikim, jednobojnim dizajnima.

Kreirajte dizajne sa potrebnim DPI-jem 

DPI (broj tačaka po inču) je broj tačaka u jednom inču štampe. Što je više tačaka, veći je kvalitet štampe (veća oštrina i detalji). Samo unošenje nove vrednosti rezolucije neće rezultirati štampom visoke rezolucije. Ako je rezolucija vaše grafike preniska, najbolje rešenje je napraviti novu.

Predajte datoteke u PNG ili JPEG formatu sa 150-300 DPI.

Izbegavajte mekane ivice u dizajnima 

Dizajni sa mekim ivicama ne funkcionišu za štampu direktno na film jer male tačke boje koje stvaraju efekat nemaju dovoljno veliku površinu da se prilepe za odeću. Kao rezultat, verovatno ćete imati grubu, mrljastu ivicu.

Prilagodite proizvode sa slikama visoke rezolucije 

Štampanje direktno na film je odličan izbor za fotografske dizajne jer omogućava štampanje punih boja, visoko kvalitetnih slika. Što je veća rezolucija slike, jasniji i oštriji će biti rezultat štampe.

Kreirajte datoteke u sRGB kolornom profilu 

Korišćenje sRGB kolor profila osigurava da su boje u vašim dizajnima dosledno i precizno predstavljene na različitim uređajima, uključujući ekrane računara i naše štampače. 

Ekstremno svetle, zasićene boje će postati malo manje živopisne zbog ograničenja u štampi boja. Korišćenjem sRGB IEC61966-2.1 kolor profila postići ćete najbolju moguću tačnost.

Evo vizualizacije kako dizajnerska datoteka izgleda kao štampa.

Najčešće greške 

Znati šta proizvodi loše rezultate može vam pomoći da kreirate dobar dizajn. Znati šta izbegavati je jednako važno kao i znati šta raditi.

Dakle, evo šta je naš tim video da se pretvorilo u nezadovoljavajuće proizvode:

 • Loš kvalitet datoteke za štampu. Tehnika DTF štampanja se odlikuje oštrim, jasnim linijama, tako da dizajni lošeg kvaliteta sa rezolucijom nižom od 150 DPI mogu dovesti do mrljavih, neravnih ivica ili nejasnih printova.
 • Previše malih detalja. Mali detalji poput tačaka i tankih linija mogu se vremenom početi odlepljivati zbog tankog sloja lepka koji prekriva delove printa.
 • Velika čvrsta površina printova. Zbog osećaja krutosti printa, prekrivanje velike površine rezultiraće odećom koja je manje prozračna i ne izgleda tako dobro.
 • Crni dizajn na crnoj tkanini. Zbog toga što će crni print izgledati bleđe na crnoj odeći, savetujemo izbegavanje postavljanja crnog na crno.
 • Gradijent od čvrstog do prozirnog. Gradijent se obično postiže malim tačkama, a već smo objasnili zašto ne biste trebali koristiti tačke u vašim dizajnima.

Kako se brinuti za odeću sa DTF printovima 

Iako je DTF štampa poznata po izdržljivosti, nijedan print neće trajati ako se ne neguje pravilno.

U slučaju DTF printa, morate:

 • Prati odeću u hladnoj do mlakoj vodi
 • Nikada je ne stavljati u vrelu vodu – print će pući
 • Okrenuti odeću naopačke prilikom peglanja

To je sve za danas 

To je sve! Pokrili smo sve što treba da znate o pripremi datoteke za štampu za DTF štampanje prilikom dizajniranja osnovnih stvari kao što su prilagođene majice, prilagođeni duksevi ili bilo koja druga odeća.

Sa Brendly-jem, možete prilagoditi proizvode i naručiti za sebe ili pokrenuti dropshipping biznis i zaraditi novac sa štampanjem po narudžbini.

Ako imate bilo kakva pitanja ili stvari koje biste želeli da proširimo, pišite nam na podrska@brendly.rs