Kako funkcioniše naplata?

Brendly platforma omogućava više opcija pomoću kojih kupac može platiti proizvod na Vašoj prodavnici.

Opcije naplate na prodavnici

Brendly platforma omogućava više opcija pomoću kojih kupac može platiti proizvod na Vašoj prodavnici. Kako biste mogli započeti sa prodajom, neophodno je da aktivirate makar jednu od dostupnih opcija.

Opcije plaćanje koje možete dodati na Vašu prodavnicu su:

 • Plaćanje pouzećem
 • Platna kartica

Dostupnost opcija zavisi od države korisnika platforme (Vas) i države prodavnice.

Proverite dostupnost opcija koje možete dodati na Vašu prodavnicu su:

Država mog naloga na Brendly platformi:

Ukoliko je država vašeg naloga na Brendly platformi:

Srbija

 • Srbija
 • Hrvatska
 • Srbija > Plaćanje pouzećem
 • Hrvatska > Plaćanje pouzećem

Plaćanje pouzećem

Plaćanje pouzećem je prodaja proizvoda posredstvom kurirske službe, gde se plaćanje vrši po preuzimanju, a ne unapred.

Plaćanje pouzećem dolazi sa svojim prednostima i manama. Prednost ove opcije jeste prevazilaženje problema nepoverenja u onlajn plaćanje. S druge strane, mana može biti trošak koji nastaje usled nepreuzimanja proizvoda od strane kupaca.

Platna kartica (Stripe)

Plaćanje karticom omogućava kupcu da poruči proizvod sa Vaše prodavnice i plati unapred, pomoću svoje platne kartice.

Plaćanje karticom može biti dobra opcija kako bi se umanjio problem nepreuzetih paketa. S druge strane, u zavisnosti od tržišta, postoji mogućnost da se izgubi deo kupaca koji preferiraju plaćanje pouzećem i koji nemaju poverenje u onlajn plaćanje.

Opcije za izmirenja dugovanja

Dugovanje prema Brendly-ju nastaje tek u onom trenutku kada prodate proizvod kupcu. Do tog momenta, korišćenje Brendly platforme je potpuno besplatno. Brendly naplaćuje fiksnu cenu, koja zavisi od proizvoda koji želite da prodate.

Primer

Na Vašu prodavnicu dodate Mušku majicu i definišete cenu od 20 evra. Cena Muške majice koju Brendly naplaćuje je 12 evra. Nakon što kupac sa Vaše prodavnice poruči i plati Mušku majicu, nastaje Vaše dugovanje prema Brendly-ju, u iznosu od 12 evra.

Brendly platforma omogućava više opcija pomoću kojih možete izmiriti svoja dugovanja prema Brendly-ju. Kako biste mogli započeti sa prodajom, neophodno je da aktivirate makar jednu od dostupnih opcija.

Opcije za izmirenje dugovanja koje trenutno postoje na Brendly platformi su:

 • Platna kartica (WSPay)
 • Kompenzacija
 • Stripe

Dostupnost opcija zavisi od države korisnika platforme (Vas) i države prodavnice.

Proverite dostupnost opcija za izmirenje dugovanja

Država mog naloga na Brendly platformi:

Ukoliko je država vašeg naloga na Brendly platformi:

Srbija

 • Srbija
 • Hrvatska
 • Srbija > Platna kartica
 • Hrvatska > Kompenzacija

Platna kartica (WSPay)

Da biste aktivirali platnu karticu kao opciju za izmirenje dugovanja, neophodno je da u sekciji Podešavanja > Izmiri dugovanja > Platna kartica, kliknete na Dodaj novu platnu karticu.

Ovo je jedna od opcija za izmirenje dugovanja koja se koristi u slučaju kada kupac za Vaš proizvod plati pouzećem (prilikom preuzimanja). U ovom scenariju kurirska služba je posrednik u plaćanju između Vas i Vašeg kupca, tj. kurirska služba vrši naplatu u Vaše ime i za Vaš račun.

Dakle, novac od pouzeća kurirska služba uplaćuje direktno na Vaš račun. Brendly platforma jednom dnevno pronalazi sve Vaše porudžbine za koje se nije naplatila i pokreće automatsku naplatu preko platne kartice koju ste ranije povezali.

Primer

Dodali ste na Vašu prodavnicu Mušku majicu i definisali cenu od 20 evra. Brendly mušku majicu naplaćuje 12 evra.

Kupac je sa Vaše Brendly prodavnice kupio pet majica po ceni od 20 evra. Brendly je proizveo majice, upakovao ih i predao kurirskoj službi. Kurirska služba je isporučila majice kupcu koji je prilikom preuzimanja platio kuriru 100 evra. Kurirska služba je zatim uplatila 100 evra na Vaš račun.

U vreme pokretanja automatske naplate, Brendly platforma pronalazi Vašu porudžbinu od pet majica, obračunava dug u iznosu od 60 evra (5*12) i povlači sa Vaše kartice 60 evra. Na Vašem računu ostaje Vaš profit u iznosu od 40 evra.

Nakon uspešne naplate, Brendly na Vaš mejl šalje obaveštenje o uspešnoj naplati, zajedno sa specifikacijom uplate u kojoj možete videti za koje porudžbine je izvršena naplata.

Kompenzacija

Da biste aktivirali kompenzaciju kao opciju za izmirenje dugovanja, neophodno je da u sekciji Podešavanja > Izmiri dugovanja > Kompenzacija, kliknete na Dodaj novi bankovni račun.

Ovo je jedna od opcija za izmirenje dugovanja koja se koristi u slučaju kada kupac za Vaš proizvod plati pouzećem (prilikom preuzimanja). U ovom scenariju Brendly platforma je posrednik u plaćanju između Vas i Vašeg kupca, tj. Brendly vrši naplatu u Vaše ime i za Vaš račun.

Dakle, novac od pouzeća kurirska služba uplaćuje Brendly-ju, a na dan isplate (svakih sedam dana), Brendly prosleđuje novac svim prodavcima koji su zakazali isplatu. Isplatu možete zakazati preko Brendly platforme kada god Vama to odgovara, a Brendly će prvog narednog dana isplate, proslediti zakazani iznos na Vaš račun. U trenutku zakazivanja isplate, pravi se presek međusobnog dugovanja između Vas i Brendly-ja (izjava o kompenzaciji), kada se određuje koliko će novca Brendly uplatiti na Vaš račun na dan isplate sredstava.

Primer

Dodali ste na Vašu prodavnicu Mušku majicu i definisali cenu od 20 evra. Brendly mušku majicu naplaćuje 12 evra.

Kupac je sa Vaše Brendly prodavnice kupio pet majica po ceni od 20 evra. Brendly je proizveo majice, upakovao ih i predao kurirskoj službi. Kurirska služba je isporučila majice kupcu koji je prilikom preuzimanja platio kuriru 100 evra. Kurirska služba je zatim uplatila 100 evra Brendly-ju.

Trenutno stanje

Dug Brendly-ja prema Vama: 100 evra

Vaš dug prema Brendly-ju: 60 evra

Dostupna sredstva za isplatu: 40 evra

Nakon što ste utvrdili da imate 40 evra dostupnih za isplatu, preko Brendly platforme zakažete isplatu.

Na dan isplate, Brendly iznos koji ste zakazali za isplatu, umanjen za bankarsku naknadu, uplaćuje na Vaš račun i šalje Vam izjavu o kompenzaciji. Izjava o kompenzaciji sadrži podatke o međusobnom dugovanju između Vas i Brendly-ja, kao i naznačenu razliku koju Brendly uplaćuje Vama.

Kompenzacija se vrši kako bi se bespotrebne novčane transakcije, prebijanjem dugova, svele na jednu novčanu transakciju.